Social Icons

Castigi 3 EURO/ saptamana

vineri, 15 martie 2013

Ion Slavici - Popa Tanda

IOAN SLAVICI
POPA TANDA
Rezumat


Ioan Slavici prezinta in operele sale viata satului si a targurilor de provincie de la sfarsitul secolului al XIX-lea din perspectiva sociala psihologica, etica. Operele cele mai reprezentative sunt nuvelele Popa Tanda, Moara cu noroc, Padureanca si romanul Mara.
Nuvela Popa Tanda, publicata in 1875, are in centru ideea ca o comunitate, lumea se poate schimba prin puterea faptei exemplare.
Actiunea este construita respectand ordinea clasica a momentelor subiectului.
Primele paragrafe cuprind expozitiunea fixand imaginea personajului principal, parintele Trandafir. Acesta, ajuns preot in satul Butucani, in ciuda calitatilor sale, nu se intelege cu satenii nici cu protopopul din cauza caracterului sau aspru. Satenii solicita transferarea preotului in alt sat , astfel ajunge parintele Trandafir in satul Saraceni, un loc dezolant, cu oameni saraci si lenesi.
Intriga consta in hotararea preotului de a schimba comportamentul satenilor, de a-i transforma in oameni harnici.
Desfasurarea actiunii prezinta incercarile preotului de a-i schimba pe oameni, efort ce se loveste de inertia, indiferenta acestora. La inceput , in timpul predicilor, dar si cu alte ocazii, preotul le da satenilor sfaturi si explicatii cum sa lucreze.Cand, dupa un an, constata lipsa de efect a sfaturilor date cu blandete, alege metode mai aspre: ironia, batjocura si ocara, dar tot nu obtine rezultatul astept . Din contra, izbucneste un conflict intre preot si satenii exasperati de prezenta insistenta si dojenitoare a preotului pe care il preclesc batjocoritor " Popa Tanda”.
Acest conflict atinge momentul culminant cand saracenenii cer la episcopie schimbarea preotului din satul lor. Tensiunea este sporita si de greaua situatie familiala a preotului care are o sotie si patru copii, confruntandu-se din punct de vedere material cu aceeasi saracie ca restul satenilor.
Depasirea situatiei dificile se face prin modificarea atitudinii preotului. Acesta abandoneaza lupta verbala si actioneaza ingrijindu-si singur gospodaria: repara casa, ridica un gard in jurul acesteia, cultiva o mica gradina cu zarzavaturi, mai apoi cultiva porumb pe terenul din spatele casei si de langa biserica, impleteste lese pe care le vinde la targ. De-a lungul anilor gospodaria preotului infloreste, ceea ce trezeste interesul satenilor la inceput amestecat cu nedumerire si invidie "popa e omul dracului” iar mai apoi cu admiratie.
Deznodamantul textului descrie satul Saraceni dupa multi ani. Acesta este complet schimbat in comparatie cu descrierea initiala: casele sunt frumoase , ingrijite , inconjurate de gradini bogate, satul are o biserica inalta si frumoasa, primarie si scoala. Preotul Trandafir este infatisat in ipostaza de bunic fericit, bucurandu-se de respectul si recunostinta oamenilor " este omul lui Dumnezeu”.
Textul are un final optimist, moralizator aratand cum o actiune exemplara este capabila sa schimbe o comunitate.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Sample text

Sample Text

Sample Text