Social Icons

Castigi 3 EURO/ saptamana

marți, 19 martie 2013

Mihail Sadoveanu - Baltagul prezentare generala

Mihail Sadoveanu
Baltagul
 

Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai de seama prozatori din literatura romana care a abordat o diversitate de specii literare si anume schita, povestirea sau romanul, aceasta din urma fiind o opera epica in proza,de mare intindere, preponderent narativa,cu o actiune complexa si complicata, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, cu conflicte puternice si cu numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda a vietii.
Alaturi de romane ca Fratii Jderi, Neamul Soimarestilor, Zodia Cancerului s.a., un loc aparte in creatia sadoveniana il ocupa opera literara Baltagul.
Desi de mai mica intindere decat alte opere literare similare din creatia lui Mihail Sadoveanu, Baltagul are toate notele caracteristice ale unui roman.
In primul rand,este un roman deoarece autorul isi exprima indirect gandurile si sentimentele,prin intermediul actiunii si al personajelor. Astfel, tema centrala a romanului o reprezinta cautarea si cunoasterea adevarului, atitudinea de admiratie a autorului fata de insusirile alese ale eroinei fiind reliefate prin relatarea unei suite de intamplari si prin punerea Vitoriei Lipan in relatie cu celelalte personaje ale naratiunii.
Fiind un roman, actiunea”Baltagului”cunoaste o mare mobilitate in timp si in spatiu, derulandu-se din toamna, cand Nechifor Lipan pleaca la Dorna dupa oi, pana-n primavara, cand Vitoria ii descopera trupul neinsufletit in rapa de sub Crucea Talienilor. Spatiul actiunii este, de asemenea, vast si cuprinde tinuturile de munte de la magura Tarcaului pana in tara Dornelor si tinutul Bistritei,dar si unele locuri de la campie,la Cristesti sau in baltile Jijiei.
Ca in orice opera epica, autorul nareaza obiectiv intamplarile care se desfasoara intr-un anumit timp si spatiu, fapt evidentiat de formele verbale la persoana a-III-a. In unele imprejurari, remarcam ca rolul naratorului este preluat de unul din personaje. Astfel, romanul debuteaza cu”povestea”pe care Lipan o spunea la nunti si la cumetrii despre soarta muntenilor.In final, Vitoria insasi devine personaj-narator relatand cum a fost ucis sotul ei de catre Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
Baltagul are o actiune complexa si mai complicata decat schita sau nuvela, ceea ce constituie o alta nota dominanta a romanului. Actiunea se intinde pe parcursul a saisprezece capitole in care sunt narate actiunile Vitoriei Lipan pornita in cautarea sotului ei.
Actiunea prezinta un conflict intre femeia pornita in cautarea adevarului si ucigasii sotului ei,dar si framantarile ei sufletesti determinate de atitudinea pe care trebuie sa o adopte fata de situatia-limita in care a fost plasata. Desi actiunea este lineara,exista mai multe planuri narative:unul in care Vitoria rememoreaza intamplari ale vietii de familie si altele, prezentate in desfasurarea lor, prin care se prezinta drumul eroinei pana la stabilirea adevarului.
Ca in orice opera epica, si in romanul Baltagul modul de expunere preponderent este naratiunea. Mihail Sadoveanu foloseste cu maiestrie descrierea, prin care pune in lumina relatia om-natura sau infatiseaza cadrul in care se desfasoara actiunea.
O alta trasatura specifica a romanului este numarul mare de personaje si varietatea tipurilor umane pe care le creeaza autorul.Astfel,exista personaje principale, secundare si episodice. Indiferent de locul pe care il ocupa in opera,aceste personaje au o importanta deosebita in desfasurarea evenimentelor deoarece contribuie fiecare in felul sau la descoperirea adevarului, aduc lumina in investigatiile pe care Vitoria le intreprinde.
Prin intermediul actiunii si al personajelor, Mihail Sadoveanu ofera si o imagine ampla si profunda a vietii, apect ce ilustreaza o alta trasatura a romanului. Astfel,el zugraveste modul de viata patriarhal al oamenilor de la munte, unde obiceiurile sunt pastrate cu sfintenie. Totodata, infatiseaza obiceiurile legate de evenimentele cruciale ale existentei umane-botezul, nunta, moartea, dar si lumea orasului din perioada sfarsitului secolului al XIX-lea si a inceputului secolului al XX-lea.
Din cele mai aratate pana acum se poate constata ca opera literara Baltagul intruneste toate notele definitorii ale unui roman: caracter epic, actiune complexa, existenta unui numar mare de personaje si prezenta unei imagini ample si profunde asupra vietii. Valoarea lui este sporita si de concizia si dinamismul actiunii, precum si de armonia compozitiei, ilustrand in mod stralucit specia literara pe care o reprezinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Sample text

Sample Text

Sample Text